Logo Kirurg Haugesund

Sklerosering - fjerner skjemmende blodkar på bena

Sklerosering er en metode som brukes for å fjerne skjemmende blodkar på beina. Sprengte blodkar kan ses som røde eller blålige årenettverk. Disse er ikke farlige men kan oppleves kosmetisk skjemmende.

Det er flere faktorer som gjør at man kan få dette – men graviditet og stillestående arbeid disponerer. Det er vanligst blant kvinner. Blodkarene skiller seg fra de større åreknutene (som ikke kan fjernes med sklerosering, men som må opereres).

Sklerosering er en metode der man vha en tynn sprøyte injiserer en vevsirriterende væske som utløser en reaksjon i blodkarets vegg. Dermed vil blodkaret klebe seg sammen og dermed ikke være synlig lengre.

Selve behandlingen er gjort på under 30 minutter. Man vil kunne kjenne små stikk under behandlingen, samt lett svie. I etterkant vil man kunne få rødhet, blåmerker og lett hevelse. Det kan ta opptil 4-6 måneder før man ser det endelige resultatet av behandlingen.

Ved små blodkar kan det være tilstrekkelig med en behandling – ved større og/eller mange sprengte blodkar kan det være nødvendig med flere behandlinger. Behandlingene kan gjentas med 4-6 ukers mellomrom.

Forholdsregler etter behandlingen

Etter behandlingen anbefales det at man bruker støttestrømper de første 2 ukene. Disse kan kjøpes på apotek og bør tas med til behandlingen. Dette er for å unngå at blodkarene får anledning til å utvide seg igjen. Av samme årsak bør man unngår hard trening (løping, styrketrening av beina) og badstue de første 2 ukene. Noen få pasienter kan få brunlig pigmentering i det behandlede området. Dette vil oftest gå tilbake, men for å minske risikoen for dette bør man bruke solfaktor 30 på det behandlede området de første 2 ukene.

Hvem kan ikke få behandlingen?

Behandlingen er ikke anbefalt for gravide og ammende. Det er heller ikke anbefalt med sklerosering hos de med hjerte-/karsykdom, de som bruker østrogener, de som bruker blodfortynnende eller de som tidligere har hatt blodpropp. Dersom du er i vil så ta kontakt via kontaktskjemaet her på siden.

Copyright: Kirurg Haugesund 2021
Utviklet av Annec Design