Logo Kirurg Haugesund

Marisker

Marisker er ufarlige små eller store hudfliker som danner seg rundt endetarmsåpningen. De kan være forårsaket av ulike sykdommer i relasjon til endetarmsåpningen (for eksempel hemoroider) – men ofte oppstår de helt spontant. Hvis de er store og/eller omgir hele endetarmsåpningen kan de vanskeliggjøre hygiene. Irritasjon av huden i relasjon til marisken(e) kan medføre plagsom kløe eller ubehag.

Dersom marisken(e) er plagsomme kan de enkelt fjernes i lokalbedøvelse. Selve bedøvelsen kan oppleves ubehagelig, men dette går raskt over og prosedyren er gjort på noen få minutter.

På grunn av infeksjonsfaren er det ikke mulig å sy igjen huden der marisken er fjernet. Dette medfører at man vil få et sår som vil kunne medføre noe smerte de første dagene. For å unngå infeksjon er det viktig å holde området rent inntil det gror – og aller helst skylle med rennende vann (bruk gjerne hånddusj) morgen, kveld og etter hver avføring de første dagene. Dersom det er større marisker vil du få resept på smertestillende medisiner som du kan bruke ved behov.

Copyright: Kirurg Haugesund 2021
Utviklet av Annec Design