Logo Kirurg Haugesund

Hemoroider

Hemoroider er utposninger på blodårer i endetarmsregionen, det vil si en slags åreknuter. Rundt 80% av oss vil få hemoroider på et eller annet tidspunkt. De vanligste symptomene er blødning, smerte/ubehag og at man kjenner utposninger i endetarmsåpningen. Det er viktig å utelukke andre og potensielt alvorlige årsaker til symptomene – derfor vil det i de fleste tilfeller være aktuelt å gjøre en rektoskopi som ledd i utredningen av hemoroider.

Tilstander som øker trykket i bukhulen gir økt risiko for å utvikle hemoroider. Dette inkluderer blant annet kraftig press ved tømming/forstoppelse, graviditet, tungt fysisk arbeid og kronisk hoste.

Det finnes flere grader av hemoroider ut fra hvor uttalte disse er. Hvorvidt hemoroider bør behandles er avhengig av hvor plagsomme de er.

En enkel og samtidig svært effektiv metoden for behandling av hemoroider er såkalt (gummi)strikkbehandling. Dette går ut på at man setter en liten strikk i bunn av hemoroiden slik at denne snøres av. Dermed forsvinner blodtilførselen til hemoroider og den forsvinner. Selve behandlingen er helt smertefri. Noen kan imidlertid føle ubehag og trykkfølelse i endetarmen de første timene etter behandlingen. Man kan da bruke reseptfrie smertestillende medisiner som Paracet eller Ibux. Strikkbehandling utføres hos Kirurg Haugesund.

Copyright: Kirurg Haugesund 2021
Utviklet av Annec Design