Logo Kirurg Haugesund

Brokk

Et brokk er en svakhet i bukveggen – og det viser seg som en kul når man står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan et brokk gi svie og ubehag før det blir synlig.

Et brokk kan i prinsippet forekomme hvor som helst. De vanligste typene er imidlertid lyskebrokk, navlebrokk, lårbrokk og arrbrokk (det vil si brokk i arrene etter tidligere kirurgi). Lyskebrokk er den vanligste typen brokk og forekommer oftest hos menn.

Det er mange tilstander som øker risikoen for å utviklet brokk, blant annet forstoppelse, prostatabesvær, overvekt og graviditet.

Et brokk er i seg selv en ufarlig tilstand. Det kan imidlertid forekomme at innhold fra inni bukhulen (som tarmer) setter seg fast i brokket og ikke kommer tilbake. Man har da et såkalt «inneklemt» eller «inkarserert» brokk som kan være alvorlig dersom de inneklemte strukturene ikke får tilstrekkelig blodtiførsel. Dette er en tilstand der man må ta umiddelbar kontakt med lege.

Ved Kirurg Haugesund tilbys vurdering av alle typer brokk. Man kan også ta stilling til hvorvidt det er indikasjon for operasjon – og i tilfelle henvise til operasjon. Det tilbys informasjon om ulike behandlingsalternativer samt inngrepenes risikofaktorer.

Copyright: Kirurg Haugesund 2021
Utviklet av Annec Design